Obrtnička komora Istarske županije, povodom obilježavanja svog Dana, dodjelom priznanja iskazuje poštovanje i zahvalnost zaslužnim obrtnicima, kao i suradnicima  i partnerskim institucijama. U skladu sa zdravstvenom i gospodarskom situacijom, ove smo godine odlučili Dan Komore obilježiti skromnije (u sklopu sjednice Skupštine osdržane 9.6.2020.), ali to ni na koji način ne umanjuje vrijednost i značaj priznanja koja dodjeljujemo.

Komora dodjeljuje više vrsta priznanja – povelju s plaketom „Istarske zlatne ruke“ za postignuća i doprinos radu i razvoju komore i sustava organiziranosti obrta, povelju „Istarske zlatne ruke“ za postignuća i poslovne uspjehe, posebna priznanja majstorima – stručnim učiteljima, te posebna priznanja i zahvalnice obrtnicima, građanima i institucijama koje su se istaknule i doprinijele radu i razvoju obrtništva.

Čestitamo svim dobitnicima priznanja, zahvaljujem na njihovom doprinosu radu, ugledu i razvoju obrtništva i komorskog sustava.

Povelja s plaketom za postignuća „Istarske zlatne ruke“ dodjeljuje se uspješnom, časnom i uglednom obrtniku, koji osobnim primjerom potiče tradicionalne obrtničke vrijednosti: solidarnost, marljivost i zajedništvo, koji je dugogodišnji promotor obrtništva i koji ima najmanje 20 godina obrtničkog staža i koji je najmanje dva mandata sudjelovao u radu sustava i doprinio njegovom razvoju.

Povelju s plaketom za postignuća „Istarske zlatne ruke“ zaslužio je ROBERT MIHELKO, vlasnik stolarskog obrta „M INTERIJER“ iz Nove Vasi kod Poreča.

G. Mihelko rođen je u Njemačkoj, a zanimanje stolara je stekao školovanjem u Jastrebarskom, Zagrebu i Rijeci, čim nastavlja obiteljsku tradiciju.Radno iskustvo stječe u Hrvatskoj i Njemačkoj, a 1994. shvatio je da želi i može više, te otvara vlastiti obrt. U početku, radi u 26m2 s jednim zaposlenikom i jednim strojem, ali uskoro uviđa potrebu za proširenjem, te seli u unajmljenu hali  i nabavlja još dva stroja. Širenjem posla, otkupljuje građevinsku parcelu na kojoj je izgradio vlastit pogon s izložbenim prostorom na ukupno više od 700m2, gdje stalno zapošljava 7 – 8 zaposlenika. Prostor je opremljen suvremenom opremom i strojevima, od kojih je dio s numeričkom kontrolom. Stalni je izlagač na sajmovima, počevši od Obrtničkog sajma Istre do Obrtničkog sajma u Münchenu, a svoje proizvode, osim u Hrvatskoj, plasira u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Dugogodišnji je član i predsjednik, Ceha proizvođača Udruženja obrtnika Poreč, a u ovom mandatu je i predsjednik Ceha na razini Komore. Aktivno sudjeluje u promociji sustava strukovnog obrazovanja, te se ističe inovativnim rješenjima i unapređenjem kvalitete.

Povelja za postignuća „Istarske zlatne ruke“ dodjeljuje se uglednom, časnom i uspješnom obrtniku koji svojim primjerom potiče tradicionalne obrtničke vrijednosti: solidarnost, marljivost i zajedništvo, koji ima najmanje 10 godina obrtničkog staža ili je dugogodišnji obrtnik, i koji je doprinio razvoju institucija obrtničkog komorskog sustava.

Povelju za postignuća „Istarske zlatne ruke“ za 2020. godinu zaslužio je GJON LEKAJ, zlatar – filigran iz Umaga.

Ove godine g. Lekaj je navršio 55 godina rada u obrtništvu kojim se počeo baviti 1965. Ispit za obrtnika kujundžiju (filigrana) položio je 1956., a tri godine kasnije (1959.). za zlatara. Ljubav prema izradi nakita, on i njegova braća naslijedili su od oca. Nakit koji su sami izrađivali prodavali su diljem Hrvatske. Sav nakit koji izrađuje, izrađen je u filigranskoj tehnici prizrenskog filigrana koji i danas većinom prati originalne primjerke autentičnog nakita iz tog kraja. Tako je i u obitelji Lekaj filigranski posao postao dio tradicije i izrade bogatog asortimana nakita. mahom od čipkastih struktura florealnih i geometrijskih motiva. Tehnika filigrana tradicionalna je tehnika prisutna u izvedbama hrvatskog narodnog nakita, a također prisutna i u velikom dijelu domaćeg tradicijskog i etnografskog obilježja. Za svoje stvaralaštvo Gjon Lekaj je 14. ožujka 2011. godine od Hrvatske obrtničke komore dobio Uvjerenje o stjecanju statusa OBRT S TRADICIJOM za proizvode: nakit od srebra izrađen filigranskom tehnikom. Za nositelja obrta dobivanje znaka tradicijskog obrta donosi priznanje izvrsnosti rada, vještine i umijeća, te priznanje posebne vrijednosti njegovog proizvoda, te je jedan od malobrojnih s tom oznakom.

Posebna priznanja Obrtnička komora Istarske županije dodjeljuje pojedincu ili pravnoj osobi koja je svojom aktivnošću pridonijela kvaliteti struke i afirmaciji obrtništva, koja se posebno isticala u promociji obrtništva, koja je dala značajan doprinos na području obrazovanja za potrebe obrtništva ili se istakla u komorskom radu.

Posebna priznanja Komore za 2020. zaslužili su:

SILVIA BELAC I SANDRA SALČIN, zajednički ugostiteljski obrt „FRANCUZ“, Pazin

Obrt „Francuz“ osnovan je 1995. godine, a poznat je još od osamdesetih godina kao nezaobilazni disco bar. Od početka, obrt su vodili Lidija i Silvan Nefat, roditelji Silvije Belac i Sandre Salčin koje ulaze u zajednički obrt 2011. godine. One su se uključile u rad udruženja kroz Ceh ugostitelja, te su sudjelovale u brojnim manifestacijama nositelj kojih je bilo Udruženje obrtnika Pazin. Osim navedenog, Silvia je predsjednica Nadzornog odbora Udruženja u dva mandata, dok su obje sestre članice ispitnih komisija za zanimanja konobar, odnosno kuhar.

ELIDA CEROVAC BAKIŠ, obrt za trgovinu i inženjerstvo „TECHNO & FASHION“, Pula

G.đa Cerovac Bakiš otvorila je obrt prije punih 28 godina, daleke 1992. godine, a od 2012. godine uključena je u rad Udruženja obrtnika Pula – najprije kroz Ceh trgovaca, a kasnije kao aktivna članica Upravnog odbora i Skupštine. Inicijator je povezivanja puljskih trgovaca i pokretačica brojnih manifestacija kao što su „Love Shopping“, „Late Night Shopping“, „Kupujmo u Puli“, „Shopping za svetog Nikolu“, „Sretna srijeda“, „Kuponijada“… u suradnji s Turističkom zajednicom, HGK, Glasom Istre… upravo je u tijeku inicijative zajedničke promocije puljskih obrtnika i malih poduzetnika na društvenim mrežama.

ORNELA RUMEN

G.đa Rumen dogogodišnja je pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Buzeta. Izrazito je poticala projekte i osmišljavala potporne mjere za razvoj obrtništva kroz programe poticanja poduzetništva na području Grada Buzeta. Korektnim odnosom i otvorenošću za suradnju, zaslužila je i priznanje Hrvatske obrtničke komore. kao friškoj umirovljenici, želimo joj da dugo uživa u zasluženoj mirovini.

STANISLAV BRIŠKOSKI, vlasnik obrta za ugostiteljstvo „RANCH FORTUNA“ iz Rovinja

G. Briškoski aktivan je član različitih tijela Udruženja obrtnika Rovinj, a u ovom mandatu obnaša i dužnost predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Komore. Član je Odbora za turizam i gospodarstvo Grada Rovinja, Skupštine Turističke zajednice Istarske županije, zalažući se za boljitak i rješavanje problema ugostiteljske struke, s ciljem da joj se vrati dostojanstvo i da se ugostitelji jače povežu. Aktivan je promotor strukovnog obrazovanja i pokretač brojnih inicijativa.

VALTER DRAGIČEVIĆ, vlasnik obrta za ugostiteljstvo i ribarstvo „MB MARIS“, Labin

Restoran „Due fratelli“ punih je 30 godina prisutan na gastronomskoj sceni Labinštine. Polako, ali sigurno, zalaganjem braće Valtera i Damira Dragičevića, ali i cijele obitelji, restoran je postao nezaobilaznim okupljalištem labinskih sladokusaca i gostiju. Osim ugostiteljstva, obitelj se bavi i ribarstvom, osiguravajući svježe i kvalitetne namirnice za restoran.  Dio tima je i mladi chef Toni Dragičević, inicijator i realizator  novosti u jelovniku i brojnih evenata. Restoran redovito sudjeluje u manifestacijama u organizaciji Udruženja obrtnika Labin.

MILORAD HARAŠIĆ, vlasnik obrta za privredni ribolov, Vrsar

G. Harašić obrtnik je od 1989. godine, Uzoran obrtnik, aktivni član Ceha ribara na razini udruženja i Komore, gdje trenutno obnaša dužnost predsjednika Koordinacije malih plivaričara. Redovito sudjeluje u svim aktivnostima Ceha.

FABRICIO VEŽNAVER, vlasnik obrta za ugostiteljstvo „PERGOLA“, Savudrija

G. Vežnaver svoju gastro priču pokrenuo je 1996. godine, kad je s ocem otvorio restoran – konobu. Od 2010. obiteljska se konoba okreće food designu, a ideja za restrukturiranje restorana proizašla je iz Fabricijeve ljubavi prema lokalnim namirnicama i maštovitom pristupu pripremi hrane, mireći tradiciju i suvremeni pristup. Dobitnik je priznanja na promociji poznatog gastro vodiča Gault&Milleau Croatia 2019., te uvršten na popis najboljih hrvatskih restorana. Nositelj je trofeja „Veliki chef sutrašnjice“ za 2019., te je uvršten u poznati Michelinov vodič.

Pravilnik o priznanjima Obrtničke komore Istarske županije predviđa dodjelu Zahvalnica zaslužnim obrtnicima, građanima ili pravnim osobama koje uspješno surađuju s komorskim sustavom, te za doprinos na polju solidarnosti u obrtništvu i humanitarnim aktivnostima.

Zahvalnice Obrtničke komore Istarske županije za 2020. godinu zaslužili su:

MARIJAN ARMAN, vlasnik Obrta za vinarstvo, vinogradarstvo i trgovinu „ARMAN“ iz Nardući kod Vižinade

G. Arman je ugledni obrtnik – vinar, nositelj brojnih priznanja i nagrada za kvalitetu proizvoda na različitim stručnim sajmovima i manifestacijama. Posluje od 2003. godine, sudjeluje u radu tijela Udruženja obrtnika Poreč, a istaknuo se i kao sudionik projekta promocije obrtničkih zanimanja koje su provodili Komora i Udruženje obrtnika Poreč.

EMANUEL MELON, vlasnik Obrta za ugostiteljstvo „KANTINA MELON“ iz Umaga

Obiteljski ugostiteljski obrt „KANTINA MELON“ otvoren je 2003. godine, a dvije godine poslije, nakon umirovljenja oca Marina, obrt preuzima Emanuel zajedno sa sestrom Marinom. Restoran je naširoko poznat po kvalitetnoj domaćoj hrani, za što zasluge pripadaju Chefu Emanuelu, dobitniku brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima i sudioniku brojnih humanitarnih akcija.

RADIO LABIN

Radio kao nenametljiv i praktičan medij, koji ne oduzima pozornost i vrijeme, vrijedan je način informiranja o najvažnijim događajima. Kontakt i interakcija sa slušateljima Radija Labin, bio je ključan element u promjeni percepcije sustava organiziranja obrtništva. Razumijevanjem i zalaganjem rukovodstva Radija Labin, redovita emisija „Obrtnik u eteru“, pripremljena u suradnji s Udruženjem obrtnika Labin, nadmašila je početna očekivanja i danas ima važnu promotivnu, ali i informativnu i edukativnu ulogu. Zahvalnicu su preuzele g.đa Dezi Paliska i g.đa Silvana Fable.

GRAD ROVINJ – ROVIGNO

Grad Rovinj čini mnogo na razvoju obrtništva i malog poduzetništva. Suradnja s rovinjskim udruženjem obrtnika na poticanju razvoja obrtništva formalizirana je Sporazumom o suradnji, kojim je definirano sufinanciranje promidžbe, edukacija i stručnog usavršavanja članova Udruženja. Razumijevanje za potrebe obrtnika i sinergija u radu Grada i udruženja rezultiraju uspješnim poslovanjem i harmoničnim razvojem Grada Rovinja kao jednog od najuspješnijih gradova u republici Hrvatskoj. Zahvalnicu je primio gradonačelnik g. Marko Paliaga.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PULE

Turistička zajednica Grada pule usko surađuje s Udruženjem obrtnika Pula i Komorom na brojnim projektima. Kao stručna organizacija u području promidžbe turizma, uvijek je spremna osluhnuti i odazvati se na inicijative obrtnika, osobito kad se radi o ugostiteljskim i trgovačkim promotivnim manifestacijama, dati stručne savjete o njihovoj realizaciji, ali se i organizacijski i financijski uključiti u njihovu realizaciju. Na taj se način ostvaruje dvostruka vrijednost – promidžba obrta, ali i unapređenje turističke ponude Grada Pule, posebno izvan glavne turističke sezone. Proteklih su godina tako realizirani „Istrafešt“, „Gastro proljeće južne Istre“, „Gastro jesen južne Istre“, „Proljeće na mrkatu“, „Marenda s obrtnicima“, „Love Shopping“,“Late Night Shopping“, „Kupujmo u Puli“, „Shopping za svetog Nikolu“, „Sretne srijede“, „Kuponijada Glasa Istre“, „Pula gradski đir“… od kojih je većina postala tradicionalna. Zahvalnicu je preuzela direktorica g.đa Sanja Cinkopan Korotaj.

SLAVKO VIŽINTIN

G. Vižintin donedavni je predsjednik Območne obrtno podjetniške zbornice Koper, koje surađuje s Udruženjem obrtnika Buzet više od 30 godina. Kao predsjednik Zbornice, sudjelovao je i projektima Komore, kao što su Istra Gourmet Tour i Obrtnički sajam Istre, te je jedan od inicijatora potpisivanja Sporazuma o suradnji Zbornice Koper i Obrtničke komore Istarske županije. Prvi je međunarodni dobrovoljni član Hrvatske obrtničke komore. Ugledan je, častan i uspješan obrtnik, s velikim doprinosom prekograničnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

Priznanje majstoru – stručnom učitelju dodjeljuje se obrtniku koji ima položen majstorski ispit ili priznat status majstora, radi s naučnicima i uspješno ostvaruje ciljeve nastave, surađuje s Komorom i školama, te najmanje 5 godina prima učenike na naukovanje.

Priznanja stručnim učiteljima za 2020. godinu zaslužili su:

GORDANA POROPAT, vlasnica frizerskog salona „BEAUTY“ iz Poreča

Obrt je otvoren 1991. godine, te od samih početaka prima na naukovanje niz učenica i učenika za frizerska zanimanja. Ukupno je kroz frizerski salon „Beauty“ do sad prošlo više od 30 učenika. Vlasnica obrta članica je Komisije za majstorske ispite, a jedna je od pokretačica frizerskog volontiranja u Domu za starije u Poreču.

ORNELA ŠUVAK, vlasnica kozmetičkog salona „BEAUTY CENTER ELIXIR“ iz Rovinja

G.đa Šuvak i danas, već gotovo 30 godina, vodi salon istom strašću kao i na počecima.
Završivši privatnu kozmetičku školu u Milanu, gdje je stekla iskustvo i znanja za vrhunske dosege unutar svoje struke. Vrativši se u domovinu, otvara u Rovinju vlastiti salon, neprestano rastući u svakom smislu. Kako bi uvijek mogla svojim klijenticama pružiti maksimum najboljih dostignuća novih tehnika i proizvoda, stalno je investirala u nove aparate, kozmetičke linije i stručno se usavršavala na internim seminarima proizvođačke grupe. Stručni tim grupe je toliko postojan i kvalitetan, da ju prati ista ekipa koja ju je primila i početkom devedesetih godina, što govori o čvrstini i ozbiljnosti.

U 29 godina 10-ak učenica obavljalo je praksu i većinu je zaposlila nakon završene škole u njenom salonu ( jedna od njih čak 10 godina), a nekeo od njih pokrenule su vlastite projekte.

ROBERT ROSIĆ, vlasnik „AUTOSERVISA ROSIĆ“ iz Umaga

Uslužni obrt „AUTOSERVIS ROSIĆ“ od 1992. Željko Rosić pruža kvalitetnu i stručnu uslugu održavanja, električarskih i mehaničarskih popravaka automobila, lakih teretnih vozila, te servisiranja elektronike i klima uređaja. Početkom 2015. godine u obrt pristupa Robert Rosić, sin osnivača Željka Rosića, koji zajedno s ocem radi i usavršava se. Odlaskom oca u mirovinu preuzeo vođenje obrta. Valja istaknuti da već godinama prima učenike na naukovanje budući kao stručni učitelj ima položene majstorske ispite za: autoservisera, autoelektričara i automehatroničara, te tako naučnicima prenosi svoje stečeno znanje. 

SALIH SOFIĆ, stolarski obrt „STOLARIJA ISTRA“ iz Pule

Vlasnik je obrta za stolarsku djelatnost „Stolarija Istra“ punih 26 godina. Gosp. Sofić je aktivan u procesima obrazovanja i stručnog osposobljavanja novih mladih kadrova u svojoj djelatnosti, voli raditi s naučnicima i posvetiti im pažnju te prenijeti svoje znanje.

Kao stolar po struci priznat mu je majstorski status te ima licencu Obrtničke komore Istarske županije za držanje naučnika. Ove školske godine ima čak šest učenika. O njegovom entuzijazmu govori i činjenica da je vidio da su drvene klupice na zidićima oko Udruženja obrtnika Pula počele propadati, pa je samoinicijativno doveo učenike da ih saniraju i ofarbaju u okviru svoje prakse. Svoj doprinos obrazovanju učenika gosp. Sofić daje i kao član Komisije za pomoćničke ispite u zanimanju stolar.

Podijeli sa svima